خوزستان
در محضر اروند
خوزستان استانی نفتخیز در جنوب غربی ایران و بر کرانهی خلیج فارس است. بیش از هر چیز خوزستان به مرکزیت تولید نفت و گاز شهره است اما استانی که مردمش از کمآبی رنج میبرند، پرآبترین استان ایران نیز هست. رودهای بسیار آن پتانسیل بینظیری برای ظرفیتهای گردشگری آن بهحساب میآیند. این استان از لحاظ تاریخی نیز قدمت درخور توجهی دارد و سکونت انسانها در آن به دو هزار و 700 سال پیش از میلاد مسیح برمیگردد. بهجز مینو، خوزستان اما جزایر زیبا و ناشناختهای را در خود جای داده است که بعضی قابل سکونت نیستند. این استان به لحاظ اقتصادی نیز گذرگاه بازرگانی خوبی به شمار میرود. همچنین بنادر امام خمینی (ره) و خرمشهر دو بندر مهم این استان هستند.
ایستگاه اول: خوردنیها
امگشت خوزستان
امگشت غذای محلی خوزستان است؛ غذایی که عربهای خوزستان آن را با ماهی قباد میپزند. اگر تابهحال امتحانش نکردهاید، وقت آن رسیده تا دستبهکار شوید. برنج را روی گاز بگذارید و چند دقیقهای قبل از اینکه برنج را آبکش کنید، سبزی را به آن اضافه کنید. ماهی را هم با مقداری آب، زردچوبه و ادویه مخصوص حدود 10 دقیقه بجوشانید؛ البته طوری که ماهی له نشود ولی بهراحتی از استخوان جدا شود. بعد از آنکه ماهی را به تکههای کوچک تقسیم کردید، برای اینکه طعمش را دلپذیرتر کنید، آن را با پیاز فراوان، ادویه و کشمش تفت بدهید.
ماهی تنوری صُبور
طعم دلچسب ماهی تنوریِ صبور چیزی نیست که بهراحتی فراموش شود. اگر بدانید که برای طبخ این ماهی، لازم نیست فلس آن را جدا کنید، شاید سریعتر سراغش بروید. برای اینکه هنگام کبابکردن روی آتش، ماهی خوشطعمتان نسوزد، بهتر است مقداری شیرهی خرما بر پوست ماهی بمالید ولی اجباری هم در آن نیست اما پوست سوختهی آن احتمالا مزهی تلخی دارد. حالا وقت اضافه کردن سبزیهاست. شنبلیله را زیاد نریزید و بعد هم آن را با سیر و پیاز خردشده تفت دهید. حالا دیگر خودتان بهتر میدانید چطور کبابش کنید.
فلافل مخصوص آبادان
بعید میدانم اسمی از فلافلِ آبادان نشنیده باشید. غذایی لذیذ و البته که برای گیاهخواران غذایی غنی بهحساب میآید. اگر از 48 ساعت قبل نخود را در آب بخیسانید که خیلی بهتر است؛ اما اگر عجله و فقط چند ساعت وقت داشتید، منصرف نشوید، کمی نمک به آب نخود اضافه کنید و بعد از دو ساعت آن را از آب بیرون بیاورید. آن را به همراه پیاز، سیر، ادویه و جعفری، به کمک مخلوطکن آماده کنید و بعد هم به ترتیب آرد و تخممرغ را به آن اضافه کنید. مواد را خوب ورز بدهید و به شکل توپی درآورید و در روغن سرخ کنید.
قلیه میگو ویژهی خوزستان
قلیه میگو شاید بهاندازه قلیه ماهی نامآشنا نباشد ولی طعمش هیچ از آن کم ندارد. برای پختن قلیه میگوی ویژه، ابتدا میگوها را در مقداری آب و نمک به مدت نیم ساعت بجوشانید و بعد هم حتما آبکشی کنید تا نمک آن گرفته شود. تمر هندی را در آب گرم بریزید و کمی له کنید تا صاف شود، چون به عصارهاش نیاز دارید. حالا گشنیز و جعفری خردشده را به پیاز و سیر تفت دادهشده اضافه کنید تا با هم تفت بخورند و جا بیفتند. سپس مقدار مناسبی از آرد را به ادویه و عصاره تمر هندی که تابهحال نگه داشتهاید، اضافه کنید، بعد از اینکه خوب جا افتاد، میگوها را هم اضافه کنید.
برای خواندن ادامهی مطلب لطفا به شماره 263 (الکترونیکی یا چاپی ) مراجعه کنید.